Grillowany pstrąg w ziołach
Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)
2 porcje
Składniki:
2 pstrągi
pęczek świeżej pietruszki
pęczek tymianku
1 cytryna cięta w plastry
szczypta pieprzu cytrynowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła czosnkowego
oliwa do smarowania
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
2 pstrągi
pęczek świeżej pietruszki
pęczek tymianku
1 cytryna cięta w plastry
szczypta pieprzu cytrynowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła czosnkowego
oliwa do smarowania
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej strony ( pamiętajcie, że to zależy od wielkości ryby).
Smacznego!
Bardzo lubimy pstrąga i to własnie tą rybę wolimy umieścić na naszym stole wigilijnym niż karpia :)
OdpowiedzUsuńW takiej formie również często podajemy rybkę :)
uwielbiam rybki! Pstrąg jest rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńWidzę pstrąg zrobiony profesjonalnie. Wycięte oczka a czy także wycina Pani skrzela bo słyszałam ,że i je również powinno się wyciąć gdy robimy rybę w całości ??
OdpowiedzUsuńZawsze wycinam oczy i skrzela, do bulionu również. Stary sposób mojej babci twierdziła, że oddają gorycz i tego się trzymam.
UsuńTo jest bardzo dobry sposób o którym większość ludzi zapomina ale bardzo ważny gdy do potrawy używamy ryb całych :) Brawo wygląda pysznie i aż zachęca by spróbować.
UsuńSuper zdjęcia :) Chętnie bym zjadł takiego pstrąga. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń