piątek, 4 grudnia 2015

Grillowany pstrąg w ziołach



Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)  

2 porcje 

Składniki: 
2 pstrągi
pęczek świeżej pietruszki
pęczek tymianku
1 cytryna cięta w plastry
szczypta pieprzu cytrynowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła czosnkowego
oliwa do smarowania

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej strony ( pamiętajcie, że to zależy od wielkości ryby). 



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy pstrąga i to własnie tą rybę wolimy umieścić na naszym stole wigilijnym niż karpia :)
    W takiej formie również często podajemy rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rybki! Pstrąg jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę pstrąg zrobiony profesjonalnie. Wycięte oczka a czy także wycina Pani skrzela bo słyszałam ,że i je również powinno się wyciąć gdy robimy rybę w całości ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wycinam oczy i skrzela, do bulionu również. Stary sposób mojej babci twierdziła, że oddają gorycz i tego się trzymam.

      Usuń
    2. To jest bardzo dobry sposób o którym większość ludzi zapomina ale bardzo ważny gdy do potrawy używamy ryb całych :) Brawo wygląda pysznie i aż zachęca by spróbować.

      Usuń
  4. Super zdjęcia :) Chętnie bym zjadł takiego pstrąga. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń