poniedziałek, 28 grudnia 2015

Imprezowe Tacos z wołowiną


Dzisiaj w kuchni rządził mój maż, szykując się na imprezę wymyślał ciekawe przystawki. Inspirował się zawartością lodówki, przyznam, że smakują rewelacyjnie, chce i chce się jeść. Taka męska przystawka, będzie Wam smakowała. Może trochę Panów się skusi na zorganizowanie imprezy i zaskoczenie gości. 



Składniki:
12 kukurydzianych muszli Taco 
0,5 kg mielonej wołowiny 
puszka czerwonej fasoli 
pół pęczka posiekanej kolendry 
1 drobno posiekana cebula 
łyżeczka słodkiej papryki 
2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 
2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 
3 ząbki czosnku 
200 g sera typu Cheddar 
1 czerwona papryka drobno posiekana 
sól i pieprz do smaku  

do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekana

Rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie :
Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki. 
Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę , pikantny ajvar ,słodką mieloną paprykę i kolendrę. Wszystko doprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko staję się gęste i zredukowany jest nadmiar płynu, nasze nadzienie jest gotowe. Odstawiamy aby lekko ostygło. 

Na każdą muszlę Taco nakładamy kilka łyżek farszu tak aby pozostało miejsce na posypanie serem i papryczką chilli. Układamy na blaszce do pieczenia, a gdy już wszystkie będą gotowe posypujemy je serem i papryką. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 10 min. 



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Te muszle Taco to gdzie można kupić? Bo jakoś w sklepie nigdy mi się w oczy nie rzuciły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszle kupowałam w Lidlu ale widziałam w Auchan czy Tesco. Trzeba popytać w sklepach 😊

      Usuń
  2. A czy te muszle są bardziej kruche czy miękkie? Zastanawiam się, czy po ugryzieniu nic się nie wysypuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kruche, po zapieczeniu wszystko ładnie ze sobą się łączy i nic się nie wysypuje :)

      Usuń
  3. Brzmi jak i wygląda bardzo smacznie, niedługo sprawdzę jak smakuje!

    dominika-krantz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Czekam na jakieś info

      Usuń
  4. Takich przepisów ostatnio szukamy. Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń