sobota, 19 grudnia 2015

Pikantne skrzydełka z cynamonem

Uwielbiam grudzień, najpierw szykuję się do Świąt, a zaraz po tym na Sylwestra. I własnie na Sylwestra specjalnie przygotowałam imprezowa skrzydełka. Oczywiście możecie je przygotować na każdą imprezę i goście będą zachwyceni. Taka przystawka z pewnością przypadnie do gustu szczególnie jak pojawiają się %. 

Składniki: 
2 kg skrzydełek
3 szalotki 
4 ząbki czosnku
4 dymki
1 papryczka chilli
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
150 g miodu
1 płaska łyżeczka soli
1,5 łyżeczki mielonego pieprzu
papier pergaminowy do pieczenia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem skrzydełek blendujemy na gładką marynatę. Taką marynata nacieramy skrzydełka i zostawiamy najlepiej na noc w lodówce, aby ładnie się przegryzły smakiem. Następnie skrzydełka przerzucamy razem z marynata na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 40-50 minut w rozgrzanym piekarniku na 190 C, aż ładnie się zarumienią. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie<3 Poza tym uwielbiam kurczaczka:D

    http://www.justcleo.pl/2015/12/pastel-outfit-on-gloomy-day.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso z cynamonem bardzo ciekawie smakuje :) Co prawda kochamy cynamon na słodko ale tak też ujdzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam mieszanie przypraw korzennych i słodkości z mięsem - smakuje wybornie

      Usuń
  3. Wspaniała i bardzo aromatyczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń