środa, 2 grudnia 2015

Tatar ze śledzia z musztardą francuską


Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman na tatara ze śledzia. Większość się boi eksperymentować, bo uważa że tatar to wołowy albo z łososia. Taka miła niespodzianka i bardzo fajny przepis idealny na zbliżające się święta czy jako przystawka Sylwestrowa. 

Składniki:
500 g świeżych płatów śledziowych
sok i skórka starta z 2 limonek
cebula dymka
2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę
1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany
1 mała papryczka chili
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
20 ml oliwy z oliwek 
  świeżo zmielony pieprz
świeżo zmielona sól

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miseczki i dodajemy skórkę startą z limonki oraz sok. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie kroimy drobno dymkę i chili, siekamy koper. Do zamarynowanych śledzi dodajemy wszystkie posiekane i pokrojone składniki. Dodajemy oliwę, miód i musztardę, wszystko doprawiamy i delikatnie mieszamy. Tatara wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koprem. 

Przyznam szczerze, że to pierwszy przepis, który wykonałam od początku do końca i na prawdę mi smakował :) 





Smacznego!



  

3 komentarze:

  1. Fajny pomysl. Ciekawa jestem jak smakowal. I chyba zrobie w wekeend 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakował świetnie, nie spodziewałam się takiego efektu. Idealne połączenie musztardy z ogórkiem i rybą. Takie chrupiące, ale trzeba to spróbować, wtedy każdy będzie wiedział o czym mówię :)

      Usuń
  2. Śledzie jemy bardzo sporadycznie (chyba tylko na święta) ale lubimy je i taki tatar mógłby nam smakować :)

    OdpowiedzUsuń