niedziela, 13 grudnia 2015

Karp w bazyliowej galarecie


Na stole Wigilijnym nie może zabraknąć karpia w galarecie, w tym roku moja propozycja to karp w galarecie z bazylią. Smakuje inaczej niż tradycyjny karp ale jest pyszny i równie zjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu. 

Składniki: 
ok 1 l bulionu rybnego  
ok 1 kg filetów z karpia
1 puszka groszu
4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem)
2 pęczki bazylii
3 łyżki żelatyny
trochę octu winnego do zamarynowania ryby
szczypta tymianku
sól i pieprz do smaku


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec gotowania bulionu wrzuć filety karpia i gotuj je ok 15 minut na wolnym ogniu. Filety wyciągnij, a bulion odcedź. Bulion połącz z żelatyną i zostaw do lekkiego ostygnięcia. 

W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc )



Smacznego Karpia!




4 komentarze:

  1. Nie jesteśmy fankami karpia, zwłaszcza tego smażonego ale w takiej galarecie wygląda bardzo apetycznie i z chęcią widziałybyśmy go na naszym Wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wygląda ,już sam widok takiej potrawy sprawia ,że chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń