Karp w bazyliowej galarecie
Na stole Wigilijnym nie może zabraknąć karpia w galarecie, w tym roku moja propozycja to karp w galarecie z bazylią. Smakuje inaczej niż tradycyjny karp ale jest pyszny i równie zjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu.
Składniki:
ok 1 l bulionu rybnego
ok 1 kg filetów z karpia
1 puszka groszu
4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem)
2 pęczki bazylii
3 łyżki żelatyny
trochę octu winnego do zamarynowania ryby
szczypta tymianku
sól i pieprz do smaku
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec gotowania bulionu wrzuć filety karpia i gotuj je ok 15 minut na wolnym ogniu. Filety wyciągnij, a bulion odcedź. Bulion połącz z żelatyną i zostaw do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc )
Smacznego Karpia!
Nie jesteśmy fankami karpia, zwłaszcza tego smażonego ale w takiej galarecie wygląda bardzo apetycznie i z chęcią widziałybyśmy go na naszym Wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam 😊
UsuńŚwietnie to wygląda ,już sam widok takiej potrawy sprawia ,że chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 😊
Usuń