wtorek, 15 grudnia 2015

Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus


Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie otrzymałam kosz pełen prezentów od Intermarche . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz produkty zdrowe, lekkie i BIO. Dlatego postanowiłam, wyczarować coś lekkiego. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na kolację zaraz po Świętach. Tak na prawdę po całej uczcie, która będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit. 

Porcja na 6 osób

Składniki
50 g kaszy kuskus
125 g rukoli
1 duża czerwona cebula
150 g suszonej figi
1 średnia cukinia
200 g krewetek (oczyszczonych)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku

sos
50 ml oliwy z oliwek
50 ml syropu klonowego
sól i pieprz do smaku 
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na masełku, wrzucamy krewetki i delikatnie doprawiamy solą, smażymy ok 6 minut. Cukinię kroimy w krążki grubość ok 0,5 cm i grillujmy na patelni, aż ładnie się zarumienią (patenie delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć na pół. Cebulę siekamy w piórka i figi kroimy ma mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą  i polewamy sosem.   



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Figi i krewetki, świetne połączenie smaków :) Chętnie wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest bardzo fajne połączenie. Polecam wypróbować 😊

      Usuń
  2. Składniki są ciekawie dobrane :) Sądzimy, że nam by smakowała taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta sałatka to dla mnie prawdziwe spełnienie marzeń o sałatkach wszelakich! :D

    OdpowiedzUsuń