Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenie otrzymałam kosz pełen prezentów od Intermarche . O dziwo, nie było ty czekolady, makowce i inne słodkości, lecz produkty zdrowe, lekkie i BIO. Dlatego postanowiłam, wyczarować coś lekkiego. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na kolację zaraz po Świętach. Tak na prawdę po całej uczcie, która będzie trwała kilka dni i będziemy jeść bardzo ciężko, z chęcią sięgniemy po coś fit.
Porcja na 6 osób
Składniki:
50 g kaszy kuskus
125 g rukoli
1 duża czerwona cebula
150 g suszonej figi
1 średnia cukinia
200 g krewetek (oczyszczonych)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sos
50 ml oliwy z oliwek
50 ml syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na masełku, wrzucamy krewetki i delikatnie doprawiamy solą, smażymy ok 6 minut. Cukinię kroimy w krążki grubość ok 0,5 cm i grillujmy na patelni, aż ładnie się zarumienią (patenie delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć na pół. Cebulę siekamy w piórka i figi kroimy ma mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i polewamy sosem.
Smacznego!
Figi i krewetki, świetne połączenie smaków :) Chętnie wypróbuje
OdpowiedzUsuńTak, to jest bardzo fajne połączenie. Polecam wypróbować 😊
UsuńSkładniki są ciekawie dobrane :) Sądzimy, że nam by smakowała taka sałatka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTa sałatka to dla mnie prawdziwe spełnienie marzeń o sałatkach wszelakich! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
Usuń