wtorek, 8 grudnia 2015

Zapiekana ryba po grecku z borowikami



Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym. 
Porcja na 12 osób

Składniki
1 kg filetów z flądry
8 dużych cebul
0,5 kg startej marchwi
150 g suszonych prawdziwków
50 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki cukru 
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka krupczatka do panierowania ryby 
1 szklanka wody

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Filety ryby kroimy na prostokąty ok 2 cm x 3 cm, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. 
Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju startą marchew, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem.  Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pociętą w piórka. Grzyby  należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. 

Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy farszem. 

Rybę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 35-40 minut.

Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno jest równie pyszna. 


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Ryba po grecku to bardzo dobre danie :) Najlepsze jest to, że robi je u nas każda ciocia i babcia z tego samego przepisu a i tak każdej danie jest inne i wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To własnie nazywa się Magią Świąt :)

    OdpowiedzUsuń