Strucla z makiem
Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki
30 g drożdży świeżych
50 g cukru
1/4 letniego mleka
2 jajka
150 g masła
35 g uprażonych, pokrojonych migdałów
skórka starta z 1 cytryny
papier pergaminowy do wyłożenia blachy
masa makowa
250 g zmielonego raz maku
0,5 l mleka
1 torebka budyniu waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
1 żółtko
100 g cukru
lukier
200 g cukru pudru
1 ubite białko
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
ciasto
W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni rozczynu powinny powstać wyraźne pęcherzyki
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
masa
Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni.
Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów.
Słodkich Świąt !
Jak ciasto z makiem to musi być strucla! Pięknie wyglądają te podwójne :)
OdpowiedzUsuńA propo dziś wieczorem będziemy piekły aż 4 strucle dla naszych bliskich (mak już czeka xD).
Uwielbiam wszelkie makowce, genialne :)
OdpowiedzUsuńOj jadlam, mniam :-)
OdpowiedzUsuńTeż robię takie makowce ale nie dodaję budyniu do masy ,muszę dodać i spróbować.
OdpowiedzUsuńTrochę inna propozycja lecz bardzo fajna. Polecam wypróbowanie, myślę że posmakuje
Usuń