czwartek, 17 grudnia 2015

Strucla z makiem


Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało. 

Składniki: 
Ciasto
500 g mąki
30 g drożdży świeżych 
50 g cukru
1/4 letniego mleka
2 jajka
150 g masła
35 g uprażonych, pokrojonych migdałów
skórka starta z 1 cytryny 
papier pergaminowy do wyłożenia blachy

masa makowa
250 g zmielonego raz maku
0,5 l mleka
1 torebka budyniu waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
1 żółtko
100 g cukru

lukier
200 g cukru pudru
1 ubite białko
sok z 1 cytryny
ołatki migdałów do dekoracji 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
ciasto 
W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni rozczynu powinny powstać wyraźne pęcherzyki
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. 

masa
Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić.

Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni. 

Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów.


Słodkich Świąt !




  

5 komentarzy:

  1. Jak ciasto z makiem to musi być strucla! Pięknie wyglądają te podwójne :)
    A propo dziś wieczorem będziemy piekły aż 4 strucle dla naszych bliskich (mak już czeka xD).

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie makowce, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię takie makowce ale nie dodaję budyniu do masy ,muszę dodać i spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę inna propozycja lecz bardzo fajna. Polecam wypróbowanie, myślę że posmakuje

      Usuń