Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi"
Dzisiaj bardziej tradycyjnie, to ulubione ciasto mojej mamy. Trochę je urozmaiciliśmy i wyszło rewelacyjnie. W brew pozorom ciasto robi się łatwo i dość szybko. Nie ma czego się bać, tylko brać za wykonanie tego cudeńka i do porannej kawy jak znalazł :)
Składniki:
ciasto
9 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki cukru
1 torebeczka cukru wanilinowego
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 kisiel żurawinowy
kilka kropli barwnika czerwonego
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
+ 2 łyżki mąki do ostatniego placka
masa
500 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 szklaka wrzątku
do nasączenia placków
1 szklanka wody
sok z 2 cytryn
1 łyżka cukru
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
ciasto:
W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę i dzielimy 4 części.
do pierwszej dodajemy kisiel oraz barwnik, mieszamy na gładką masę.
do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką masę
do trzeciej dodajemy kakao, łączymy na gładką masę
do czwartej dodajemy 2 łyżki mąki
Każdy placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :)
Przygotowanie masy:
W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką.
W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy, nasączamy i kryjemy masą na koniec układamy placek żurawinowy, nasączamy i kryjemy masą. Na wierzch możecie zetrzeć na tarce czekoladę mleczną :)
Smacznego!
Super się prezentuje :) Warstwy nas urzekły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńale ile cukru do biszkoptu?
OdpowiedzUsuń1,5 szklanki cukru - już poprawiłam :) przez cukier wanilinowy zapomniałam o normalnym.
UsuńA mak jaki?
OdpowiedzUsuńW składnikach są wszystkie proporcje 😅 1,5 szklanki mąki
UsuńAle chodzi jaki mak sypki czy taki z puszki?
OdpowiedzUsuńmak zwykły sypki, 3 płaskie łyżki :) z puszki będzie za ciężki i placek będzie zakalcem.
UsuńKisiel juz zrobiony czy w proszku wsypać?
OdpowiedzUsuńKisiel w proszku, dodajemy od razu z saszetki a barwnik może być w proszku a może być już rozrobiony (kupiony w tubkach)
UsuńImponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńjaka wielkosc blaszki, na ktorej piekly sie placki?
OdpowiedzUsuńTradycyjna blaszka 😊 25cm x36cm
Usuńsuper :)
OdpowiedzUsuńCiasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńWarto upiec !
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Wygląda pysznie, Na jaki rozmiar blaszki jest to ciato?
OdpowiedzUsuńJa mam blachę tradycyjną 36x 24x6 😉
Usuń