niedziela, 6 grudnia 2015

Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi"


Dzisiaj bardziej tradycyjnie, to ulubione ciasto mojej mamy. Trochę je urozmaiciliśmy i wyszło rewelacyjnie. W brew pozorom ciasto robi się łatwo i dość szybko. Nie ma czego się bać, tylko brać za wykonanie tego cudeńka i do porannej kawy jak znalazł :)

Składniki: 
ciasto
9 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 torebeczka cukru wanilinowego 
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 kisiel żurawinowy 
kilka kropli barwnika czerwonego
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
+ 2 łyżki mąki do ostatniego placka

masa
500 ml śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
1 szklaka wrzątku

do nasączenia placków 
1 szklanka wody 
sok z 2 cytryn
1 łyżka cukru

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
ciasto:
W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko łączymy na gładką masę i dzielimy 4 części. 

do pierwszej dodajemy kisiel oraz barwnik, mieszamy na gładką masę.
do drugiej dodajemy mak, łączymy na gładką masę
do trzeciej dodajemy kakao, łączymy na gładką masę
do czwartej dodajemy 2 łyżki mąki 

Każdy placek pieczemy osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :)

Przygotowanie masy:
W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką.

W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy, nasączamy i kryjemy masą na koniec układamy placek żurawinowy, nasączamy i kryjemy masą. Na wierzch możecie zetrzeć na tarce czekoladę mleczną :)


Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Super się prezentuje :) Warstwy nas urzekły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ile cukru do biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1,5 szklanki cukru - już poprawiłam :) przez cukier wanilinowy zapomniałam o normalnym.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. W składnikach są wszystkie proporcje 😅 1,5 szklanki mąki

      Usuń
  4. Ale chodzi jaki mak sypki czy taki z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mak zwykły sypki, 3 płaskie łyżki :) z puszki będzie za ciężki i placek będzie zakalcem.

      Usuń
  5. Kisiel juz zrobiony czy w proszku wsypać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kisiel w proszku, dodajemy od razu z saszetki a barwnik może być w proszku a może być już rozrobiony (kupiony w tubkach)

      Usuń
  6. Imponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka wielkosc blaszki, na ktorej piekly sie placki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
    Warto upiec !

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń