czwartek, 10 grudnia 2015

Rajska zupa rybna


Ostatnio mieliście okazję przeczytać relację z naszego wyjazdu na Stawy Milickie. Tam przygotowywaliśmy nasze zupy rybne. Razem z Kuchenne Wariacje  gotowaliśmy wspaniałą zupę. Nazwy wymyślaliśmy dziwne, jednak Karol Okrasa nazwał naszą zupę "Rajską" i tak już zostało. Bardzo chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż wyszła na prawdę świetnie. 

Składniki
2 l bulionu rybnego
500 g filetów łososia
2 czerwone pieczone papryki
1 ząbek czosnku
2 czerwone cebule
2 puszku pomidorów
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 chilli
2 pęczki kolendry
150 ml mleka kokosowego
ok 50 ml sosu sojowego
ok 50 ml sosu ostrygowego
2 łyżki papryki słodkiej
sol i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Siekamy czosnek, cebulę, chilli i podsmażamy na chrupko na patelni z oliwą. Przerzucamy do garna. Na tej samej patelni podsmażamy pomidory z imbirem i pieczoną papryką ( paprykę obieramy ze skórki). Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu doprawiając sosem sojowym i ostrygowy. Dodajemy paprykę słodką ( jeżeli chcecie więcej ostrości dodajcie jeszcze chilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze ok 10 minut i podajemy.  


Smacznego!


3 komentarze:

  1. łosoś z kokosem - mniam! bardzo smaczne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy zupy rybnej! Jako dzieci wydawało nam się, że to cos obrzydliwego z pływającymi głowami ryb ale patrząc na te zdjęcia zaczyna nam burczeć w brzuchach xD

    OdpowiedzUsuń