piątek, 17 kwietnia 2015

Zapiekane naleśniki z indykiem po meksykańsku



Zapiekane naleśniki cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieciaków. To inna odsłona naleśnika i można zjeść trzymając go w łapce. To kolejny obiad bardzo prosty w wykonaniu i najważniejsze, że na każdą kieszeń. Posiłki wcale nie muszą być nudne, a za niewielkie pieniądze można przygotować coś wykwintnego. 

Składniki na naleśniki: 
200 g mąki pszennej 
3 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli 
1 łyżka oleju + do smażenia


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. 

Porcja na 13-15 Naleśników

Farsz:
250 g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczkę pasty węgierskiej
1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
150 g sera żółtego startego ( może być gouda)
szczypiorek do dekoracji

Wszystkie składniki znajdziesz tutaj 


Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i smaż mięso, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź.

Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu, rozprowadź go w jednej linii i posyp odrobiną sera. Zroluj naleśniki i układaj w formie do pieczenia łączeniem do dołu. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem. Jak już wszystkie naleśniki znajdą się w formie, posyp je pozostałym serem. 

Piecz naleśniki w 180 C przez 15-20 minut.

Można również przygotować dodatkowy sos czosnkowy jeżeli ktoś lubi :P



Smacznego!


  

1 komentarz: