czwartek, 2 kwietnia 2015

Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami



Kochani dzisiaj bardzo proty przepis na schab z morelą w ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na kanapki. Na pewno część z Was przygotowuje takie potrawy z morelą, śliwką czy orzechami. Do wersji obiadowej przygotowałam sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami według przepisu szafa kuchni Knorr Pana Piotra Murawskiego. Otrzymałam całą torbę zakupów potrzebnych do przygotowania sosu i zabrałam się do działania. Okazało się, że esencje do sosów są świetną bazą smakową do waszej wyobraźni idealnego sosu. 

Składniki:
0,5 kg schabu
20 suszonych moreli (mogą być śliwki albo orzechy)
1 łyżka majeranku, ziół prowansalskich, tymianku
1 łyżka soli

sos 
50 ml oleju
pęczek włoszczyzny (jedna marchewka, mała pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
1 mała cebula
1 łyżka cukru ( ja użyłam miodu)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400  ml wytrawnego wina
400 ml wody
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego knorr
50 g posiekanych suszonych pomidorów 

Wszystkie produkty znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy, nacieramy go solą i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnie długim nożem przecinamy przez środek na wylot i nadziewamy morelami. Zioła mieszamy i nacieramy schab. tak przygotowaną pieczeń wkładamy do rękawa albo brytfanki i pieczemy 180 C przez ok 60 minut.

W między czasie przygotowujemy sos.
W garnuszku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy włoszczyznę z cebulą pokrojoną w małą kosteczkę. Smażymy tak długo, aż zacznie brązowieć, następnie dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu i smażymy, aż cukier/miód zacznie się karmelizować. wszystko zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie całe odparuje. wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy ok 1 minuty, zalewając sos wodą. Dodajemy esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smak. Gotujemy ok 8-10 minut, aż sos nabierze odpowiednią konsystencję. Po tym czasie przecedź przez drobne sito do innego garnuszka, dodaj posiekane drobno suszone pomidory i rozmaryn. wszystko gotuj jeszcze 1-2 minuty. 


Pan Piotr Muranowski poleca również dodanie do sosu 2 łyżki śmietany. Wtedy sos idealnie nadaje się do drobiu pieczonego i grillowanego oraz do steków wołowych. 





Smacznego!





1 komentarz: