poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą





Kochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów  i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z listy "wołowina" i się udało.



Moja propozycja obiadowa jak zawsze jest rodzinna i na pewno przypadnie Wam do gustu. A głównym zadaniem było stworzenia obiady za pomocą patelni WOOL. Tak przy okazji miałam możliwość testowania tego produktu i powiem szczerze, że jest jedną z lepszych patelni jakie mam. W kuchni to bardzo istotne narzędzie pracy. Patelnia jest świetnie dostosowana do każdego rodzaju kuchenki, do kuchenek indukcyjnych również i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. 

Kochani jeżeli przepis przypadnie Wam do gustu oddajcie swój głos na Niezły Młynek i pomóżcie mi wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj. 


Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! 


 Porcja dla 4 osób
Składniki:
pulpety 
500 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
4 ząbki czosnku
1/3 posiekanego na drobno pora
pęczek szczypiorku
4 łyżki pesto bazyliowego
0,5 szklanki zblendowanych migdałów
1 łyżka papryki słodkiej
kilka kropli tabasco
sól i pieprz do smaku

sos
1 puszka pomidorów posiekanych
0,5 papryki czerwonej
100 g pieczarek
1 łyżka papryki słodkiej i słonej
sól z pieprzem do smaku

faszerowane ziemniaki
6 dużych ziemniaków
0,5 buraka 
1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta)
pęczek kopru
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

sos tatarski
1 ogórek
garść posiekanego kopru
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu greckiego

Do całego dania znajdziecie świetne uzupełnienie tutaj 

Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. 
Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. 
Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h.





Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem. 

pulpety
w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia. 





sos
na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu.

sos tatarski
ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę i jogurt, wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. 




Smacznego!

Kulinarne Potyczki Blogerów odbywają się dzięki GUSTUS 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz