Mini szyszunie
Proste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni.
Składniki:
300 g cukierków irysów
140 g ryżu preparowanego
Wszystkie dodatki kupuję tutaj
Przygotowanie:
Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy na dużej patelni (najlepiej teflonowej i głębokiej może myć wok). Jak powstanie jednolita masa dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Po ściągnięciu z palnika od razu kleimy małe kulki, żeby się nie oparzyć przygotuj sobie miseczkę z zimną wodą aby najpierw zmoczyć ręce.
Smacznego!
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńnajprostsze, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że będą z masy krówkowej, a tutaj proszę - irysy :) Uwielbiałam je jako dziecko ;)
OdpowiedzUsuńTak, dużo osób robi z krówkami ale smaku z irysami nic nie pobije. Moim zdaniem wymiatają 😉
Usuń