czwartek, 23 kwietnia 2015

Mini szyszunie



Proste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni. 

Składniki:
300 g cukierków irysów
140 g ryżu preparowanego

Wszystkie dodatki kupuję tutaj

Przygotowanie:
Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy na dużej patelni (najlepiej teflonowej i głębokiej może myć wok). Jak powstanie jednolita masa dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Po ściągnięciu z palnika od razu kleimy małe kulki, żeby się nie oparzyć przygotuj sobie miseczkę z zimną wodą aby najpierw zmoczyć ręce. 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że będą z masy krówkowej, a tutaj proszę - irysy :) Uwielbiałam je jako dziecko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dużo osób robi z krówkami ale smaku z irysami nic nie pobije. Moim zdaniem wymiatają 😉

      Usuń