Owsianka na słodko z karmelizowanymi jabłkami



Lubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego migdał i orzechy - palce lizać! Tak rozpoczęty dzień musi być udany.

1 porcja

Składniki:
90 g płatków owsianych
1 łyżka otrębów owsianych
2 łyżki rodzynek
300 ml mleka migdałowego (może być zwykłe)
szczypta soli
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
2 łyżki miodu
1 małe jabłko
orzechy włoskie do dekoracji

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i karmelizujemy, następnie dodajemy cynamon, masło i dokładnie mieszamy. 

W garnku płatki zalewamy mlekiem i dodajemy szczyptę soli, następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy rodzynki, większą cześć jabłka karmelizowanego, mieszamy i przelewamy do miseczki.
Dekorujemy pozostałym jabłkiem i orzechami.



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty