niedziela, 8 maja 2016

Kokosowy Tort z rumem na Dzień Mamy


Dzień Mamy zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałam dla Ciebie świetny prezent w postaci tortu kokosowego z rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :)

Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm

Składniki: 
biszkopt
7 jaj ( oddziel białka od żółtek)
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu lub spirytusu
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy

poncz do nasączenia 
4 łyżki mleka kokosowego
6 łyżek cukru
2 kieliszki rumu

krem do przełożenia 
500 ml mleka
3 żółtka
3 białka
1 torebka budyniu waniliowego
180 g cukru

Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodawaj żółtka, cukier i powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ocet lub spirytus oraz skórkę z cytryny. Puszyste ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy.
Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sam dół, aby biszkopt wyrósł, następnie przełącz piekarnik na góra-dół i piecz jeszcze ok 25-35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera - jeżeli jeszcze przywiera podpiecz dłużej.
Biszkoptu ostudź i przetnij na 3 równe placki.

poncz do nasączenia
Zagotuj mleko kokosowe z cukrem, aż powstanie klarowny syrop. Dodaj rum i pozostaw do wystygnięcia. 

krem do przełożenia
Budyń rozrobić z 3 łyżkami mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z połową cukru. W osobnym naczyniu ubić białka z i połączyć z pozostałym cukrem. 
Do gotującego się mleka dodać rozrobiony budyń i zagotować. Lekko przestudzić i połączyć z ubitymi białkami. Krem podzielić na 3 części.

Placek biszkoptowy przełożyć pierwszą warstwą kremu, następnie położyć drugi placek, nasączyć go połową ponczu i przykryć równomiernie drugą warstwą kremu, położyć trzeci place, nasączyć pozostałym ponczem i cały tort (włącznie z bokami) równomiernie posmarować trzecią warstwą kremu.
Tort posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi i dekorujemy kandyzowanymi wiśniami. 




Smacznego!


1 komentarz: