sobota, 14 maja 2016

Rolada bardzo czekoladowa


Jeżeli lubisz czekoladowe desery lub ciasta, to ta rolada zdecydowanie jest dla Ciebie. 

Składniki:
ciasto
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli

masa
4 żółtka
50 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka żelatyny 
50 ml wody
200 g czekolady deserowej
250 g serka mascarpone


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
masa
w garnuszku zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym, na sam koniec dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W misce ubij żółtka, następnie cały czas ubijając dodawaj zagotowany syrop oraz czekoladę, na sam koniec dodaj serek mascarpone. Gotową masę wstaw do lodówki na 20 minut.

ciasto
białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowym i piecz placek przez 7-8 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.

Gotowy placek po upieczeniu zwiń w roladę i okręć ściereczką. Jak rolada ostygnie delikatnie ją rozwiń i napełnij masą czekoladową, znowu zwiń roladę i całość owiń folią aluminiową. Roladę wstaw do lodówki na 2 h.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo czekoladowa, bardzo ładna i z pewnością bardzo, bardzo pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam słabość do takich ciast :) Dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś w roladach mistrzami nie jesteśmy więc wolimy na nie popatrzeć, zwłaszcza jak wyglądają tak jak ta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie rolady:) Krem super!:)

    OdpowiedzUsuń