sobota, 21 maja 2016

Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym


Dziś na obiad moje ulubione połączenie smaków z makaronem. Delikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć. 

Porcja na 6 osób

Składniki: 
250 g serka ricotta
250 g serka mascarpone
500 g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy
200 g piersi kurczaka 
1 jajko
sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej  
12 -14 plastrów makaronu lasagne
100 g sera gouda startego

sos
łyżka oliwy
4 ząbki czosnku
1 duża szalotka
400 g pomidorów w całości (1 puszka)
1 łyżka cukru trzcinowego
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
Kurczaka kroimy w małą kostkę i obsmażamy na oliwie, na złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową. 1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę. 

sos 
na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną w mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. Na sam koniec dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy.
Gotowym sosem wypełniamy spód naczynia do zapiekania.

W garnku gotujemy makaron, do miękkości ok 4 minut, następnie na każdy płat makaronu wykładamy po łyżce masy serowej z kurczakiem i zawijamy w rurkę jak cannelloni. Rulony układamy na sosie pomidorowym. 
Na ułożonych rulonach wykładamy cienką masę zerową i wszystko posypujemy startym serem. 

Całość pieczemy przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C 



Smacznego!

1 komentarz: