Zupa ziemniaczano-porowa na boczku


Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem.

Składniki: 
1,5 l bulionu warzywnego
200 g chudego boczku
1 łyżka masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
450 g świeżego pora (tylko biała część)
150 g ziemniaków
120 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

kilka plastrów boczku na chipsy
świeży koper do dekoracji

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. 

Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem.



Smacznego!

Komentarze

  1. Boczek do zupy ma być surowy czy wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam wędzonego jednak to kwestia wyboru może być surowy. Tutaj zależy jak Pani,Pan woli 😉

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, również użyję wędzonego :) czyli dziś zupka! :) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty