Zupa ziemniaczano-porowa na boczku
Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
200 g chudego boczku
1 łyżka masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
450 g świeżego pora (tylko biała część)
150 g ziemniaków
120 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
kilka plastrów boczku na chipsy
świeży koper do dekoracji
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem.
Smacznego!
Wyborna :>
OdpowiedzUsuńBoczek do zupy ma być surowy czy wędzony?
OdpowiedzUsuńJa użyłam wędzonego jednak to kwestia wyboru może być surowy. Tutaj zależy jak Pani,Pan woli 😉
UsuńDziękuję za odpowiedź, również użyję wędzonego :) czyli dziś zupka! :) pozdrawiam
Usuń