wtorek, 17 maja 2016

Zupa ziemniaczano-porowa na boczku


Jeżeli lubisz zupy kremowe, to właśnie obiad dla Ciebie. Połączenie ziemniaka - pora - boczku, to nie tylko męskie spojrzenie na obiad, chociaż Panom na pewno posmakuje. Moja połówka jest zauroczona takim obiadem.

Składniki: 
1,5 l bulionu warzywnego
200 g chudego boczku
1 łyżka masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
450 g świeżego pora (tylko biała część)
150 g ziemniaków
120 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

kilka plastrów boczku na chipsy
świeży koper do dekoracji

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz czosnek i podsmaż, aż się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. 

Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Boczek do zupy ma być surowy czy wędzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam wędzonego jednak to kwestia wyboru może być surowy. Tutaj zależy jak Pani,Pan woli 😉

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, również użyję wędzonego :) czyli dziś zupka! :) pozdrawiam

      Usuń