wtorek, 31 maja 2016

Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu


Zbliżają się wakacje, pogoda Nam dopisuje i sezon owocowy w pełni. Co prawda przy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować, dlatego doszukujemy się szybkich przepisów. I taki właśnie przygotowałam. Dzisiaj przygotowałam szybkie tarty z ciasta francuskiego z musem jogurtowym na bazie budyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :)

Porcja 12 mini tart lub 1 duża

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
400 ml jogurtu greckiego
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, ....

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie: 
budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia. 

W tym czasie wyłóż tarty papierem pergaminowym i wyłóż na nie ciasto francuskie, po nakłuwaj widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10-15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

W misce ucieraj budyń z jogurtem, aż powstanie gładka masa, następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane, cały czas ucierając. Gotową masą zalej upieczone i wystudzone tary, następnie udekoruj świeżymi lu mrożonymi owocami. 



Smacznego!

1 komentarz: