środa, 4 maja 2016

Ciasto kawowe z orzechami i kawowym lukrem

Dziś tak eksperymentowałam z kawą, że stworzyłam ciasto idealne. Przypadnie do smaku wszystkim kawoszom, którzy tak jak Ja potrzebują do kawy czegoś słodkiego. Nie jest za słodkie, jednak nuta kawy jest bardzo wyczuwalna, do tego orzechy mmmyy. Połączenie idealne. 

Składniki: 
3 jajka
180 g miękkiego masła
250 g mąki
200 g cukru
100 g orzechów pekan 
100 g orzechów brazylijskich
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczone w 1 łyżce wrzątku

lukier
1 łyżka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
100 g cukru pudru

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj



Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy na 160 C i przygotowujemy keksówkę około 20 cm, którą wykładamy papierem pergaminowym.

W misce ucieramy masło z cukrem, mieszając dodajemy jajka, następnie dodajemy kawę, przesianą mąkę z  solą i proszkiem do pieczenia i wszytko łączymy na gładką masę. Dodajemy do ciasta orzechy (możesz je posiekać jeżeli chcesz) kilka zostawiamy do dekoracji. 
Przelewamy ciasto do formy keksowej i pieczemy ok 40-55 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie gotowe.

Lukier
rozpuszczoną kawę łączymy z cukrem pudrem, mieszając wszystko do momentu kiedy powstanie gładka konsystencja lukru. Możesz użyć więcej cukru albo więcej wody - to zależy od Ciebie :)

Gotowym lukrem polej upieczone ciasto i udekoruj pozostałymi orzechami.



Smacznego!





4 komentarze: