W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI - recenzja książki + konkurs
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o francuskiej sztuce kulinarnej. To główne motto książki napisanej przez Susan Herrmann Loomis. Jest to opowieść Susan, o jej życiu i kuchni. Mimo bardzo aktywnego życia, znajduje czas na gotowanie i dzieleniu się niezwykłą wiedzą kulinarną.
Co prawda książka nie zawiera żadnych zdjęć i to może lekko zniechęcić, bo przecież jemy oczami. Jednak zawiera, aż 85 sprawdzonych przepisów, które na prawdę mogą zawrócić w głowie. Do tego w książce znajdziecie mnóstwo ciekawych wskazówek i porad na przykład: "jak skomponować idealną deskę serów", "jak powinna przebiegać kolejność degustacji posiłków", czy "informacja o niezbędnych narzędziach w kuchni". Takich ciekawostek jest mnóstwo i to bardzo wyróżnia tą książkę.
W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na śniadania, lunch, deser, kolację czy spotkania ze znajomymi przy butelce dobrego wina.
Na mojej półce ma już swoje miejsce, jeżeli chcesz również zapoznać się z treścią weź udział w konkursie.
Autor : SUSAN HERRMANN LOOMIS
Tytuł: W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI
Format: 145 x 207 mm
Cena: 34,90 zł
Liczba stron 396
Wydawnictwo: WYDAWNICTWO LITERACKIE
KONKURS
Możesz zdobyć taki egzemplarz, wystarczy odpowiedzieć na jedno pytanie:
Przenieś mnie do Świata francuskiej kuchni i zaproponuj dowolny posiłek. Danie, które mnie powali i przeniesie do Francji zdobędzie jeden egzemplarz książki.Wpisujcie Wasze propozycje w komentarzu poniżej!
Miło nam będzie jak polubicie nasz Fanpage Niezły Młynek
Konkurs trawa do 08.06.2016r. do godziny 23.59
Zwycięzca zostanie wyłoniony 10.06.2016r
Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com
Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy, to proszę o podanie adresu email w komentarzu.
Czekam na wasze propozycję :)
ŚLIMAKI W WINNYM SOSIE. SKŁADNIKI: 1 PACZKA MROŻONYCH ŚLIMAKÓW,500 ML BULIONU, KILKA POMIDORÓ, 1 CEBULA, KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU ,NATKA PIETRUSZKA, 200 ML BIAŁEGO WINA . WYKONANIE: BULION DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. UGOTOWAĆ NA NIM ROZMROŻONE ŚLIMAKI.PO UGOTOWANIU ZROBIĆ W SKORUPCE DZIURKI.POMIDORY SPARZYĆ ZE SKÓRKI. MIĄŻSZ POKROIĆ. CZOSNEK,CEBULĘ, NATKĘ POSIEKAĆ. NA ROZGRZANEJ OLIWIE ZESZKLIĆ CEBULĘ I CZOSNEK. DODAC POMIDORY.DOLAĆ WINA I DUSIĆ KILKA MINUT.ŚLIMAKI WŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA. ZALAĆ SOSEM POMIDOROWYM. POSYPAĆ NATKĄ. ZAPIEKAĆ 10 MINUT.PYCHOTA. POZDRAWIAM. MARZENA PAJĄK
OdpowiedzUsuńi jeszcze adres email do poprzedniego komentarza mapajak73@interia.pl
OdpowiedzUsuńRatatouille- coś szybkiego i prostego
OdpowiedzUsuńSkładniki :
1 puszka pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
2 łyżeczki zioła prowansalskiego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 czerwona cebula
1 duże cukinia,
1 duży bakłażan
3 duże pomidory
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni usmaż na oliwie czosnek następnie dodaj pomidory w puszcze, bazylię, zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz do smaku. Gotowy sos rozsmaruj w naczyniu do zapiekania. Warzywa pokrój w plastry i układaj na przemian każde z nim w naczyniu. Warzywa możesz posmarować oliwą, ponieważ da to piękny złocisty kolor. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią. Smacznego !
szydlobarbara@wp.pl
Pani Basiu gratuluję wygranej i czekam na maila z danymi do wysyłki nagrody.
UsuńPozdrawiam
Nie ma to jak francuski klasyk czyli creme brulle - jedliśmy wersję o smaku kasztanowym - niebo w gębie ale ostatnio jesteśmy fanami wołowiny bourguignon - to jest teraz nasze ulubione danie i wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 500 g wołowiny - karkówki
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Składniki na 2 porcje.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni wykładamy go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodajemy drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażamy z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina nam się zrumieni wyciągamy z garnka do miseczki.
Następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem ok. 5 minut. Dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypujemy mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne 5 minut. Teraz wlewamy bulion i wino, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy.
Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy mięso, boczek, posiekane zioła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekamy przez ok. 1-1,5 godz. Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy szalotki (jeżeli są małe podsmażamy w całości natomiast większe kroimy na połówki). Dodajemy pieczarki - najlepiej kupić jak najmniejsze pieczarki aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to kroimy je na większe kawałki i podsmażamy aż się zarumienią.
Jak wołowinę mamy gotową to dodajemy pieczarki z szalotkami, mieszamy i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką :)
Smacznego :)
Clafoutis z czereśniami
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)
Ciasto:
2 duże jajka
1/3 szkl cukru
szczypta soli
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki wiśniówki
100 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
400 g czereśni, odpestkowanych
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Formę o średnicy 23 cm (lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i posypać kasza manną. Czereśnie umyć, wydrylować z pestek i ułożyć w formie.
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jasności i puszystości. Następnie dodać jogurt oraz wiśniówkę i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na czereśnie w formie, wyrównując szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, aż Clafoutis lekko się zarumieni.
Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło, np. w towarzystwie lodów. Smacznego!
Bardzo dziękuję za nadesłanie wszystkich zgłoszeń.
OdpowiedzUsuńJak zawsze spisujecie się na medal, gdyż wszystkie przepisy są bardzo apetyczne. Niestety jak to zawsze bywa w konkursach, wygrać może tylko jedna osoba.
Przepis, który otrzyma książkę to Ratatouille nadesłany przez Panią Barbarę.
Gratuluję i czekam na informację z danymi do wysyłki.
Pozdrawiam Was Kochani :)