poniedziałek, 23 maja 2016

W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI - recenzja książki + konkurs


Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o francuskiej sztuce kulinarnej. To główne motto książki napisanej przez Susan Herrmann Loomis. Jest to opowieść Susan, o jej życiu i kuchni. Mimo bardzo aktywnego życia, znajduje czas na gotowanie i dzieleniu się niezwykłą wiedzą kulinarną.

Co prawda książka nie zawiera żadnych zdjęć i to może lekko zniechęcić, bo przecież jemy oczami. Jednak zawiera, aż 85 sprawdzonych przepisów, które na prawdę mogą zawrócić w głowie. Do tego w książce znajdziecie mnóstwo ciekawych wskazówek i porad na przykład: "jak skomponować idealną deskę serów", "jak powinna przebiegać kolejność degustacji posiłków", czy "informacja o niezbędnych narzędziach w kuchni". Takich ciekawostek jest mnóstwo i to bardzo wyróżnia tą książkę.

W książce znajdziecie mnóstwo inspiracji na śniadania, lunch, deser, kolację czy spotkania ze znajomymi przy butelce dobrego wina.

Na mojej półce ma już swoje miejsce, jeżeli chcesz również zapoznać się z treścią weź udział w konkursie. 

Autor : SUSAN HERRMANN LOOMIS
Tytuł: W MOJEJ FRANCUSKIEJ KUCHNI
Format: 145 x 207 mm
Cena: 34,90 zł
Liczba stron 396

Wydawnictwo: WYDAWNICTWO LITERACKIE 



KONKURS


Możesz zdobyć taki egzemplarz, wystarczy odpowiedzieć na jedno pytanie:
Przenieś mnie do Świata francuskiej kuchni i zaproponuj dowolny posiłek. Danie, które mnie powali i przeniesie do Francji  zdobędzie jeden egzemplarz książki.Wpisujcie Wasze propozycje w komentarzu poniżej!

Miło nam będzie jak polubicie nasz Fanpage Niezły Młynek


Konkurs trawa do 08.06.2016r. do godziny 23.59 
Zwycięzca zostanie wyłoniony 10.06.2016r
Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com


Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy, to proszę o podanie adresu email w komentarzu.




Czekam na wasze propozycję :)

7 komentarzy:

  1. ŚLIMAKI W WINNYM SOSIE. SKŁADNIKI: 1 PACZKA MROŻONYCH ŚLIMAKÓW,500 ML BULIONU, KILKA POMIDORÓ, 1 CEBULA, KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU ,NATKA PIETRUSZKA, 200 ML BIAŁEGO WINA . WYKONANIE: BULION DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. UGOTOWAĆ NA NIM ROZMROŻONE ŚLIMAKI.PO UGOTOWANIU ZROBIĆ W SKORUPCE DZIURKI.POMIDORY SPARZYĆ ZE SKÓRKI. MIĄŻSZ POKROIĆ. CZOSNEK,CEBULĘ, NATKĘ POSIEKAĆ. NA ROZGRZANEJ OLIWIE ZESZKLIĆ CEBULĘ I CZOSNEK. DODAC POMIDORY.DOLAĆ WINA I DUSIĆ KILKA MINUT.ŚLIMAKI WŁOŻYĆ DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA. ZALAĆ SOSEM POMIDOROWYM. POSYPAĆ NATKĄ. ZAPIEKAĆ 10 MINUT.PYCHOTA. POZDRAWIAM. MARZENA PAJĄK

    OdpowiedzUsuń
  2. i jeszcze adres email do poprzedniego komentarza mapajak73@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ratatouille- coś szybkiego i prostego
    Składniki :

    1 puszka pomidorów
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/4 łyżeczki octu jabłkowego
    2 ząbki czosnku
    garść świeżej bazylii
    2 łyżeczki zioła prowansalskiego
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    1 czerwona cebula
    1 duże cukinia,
    1 duży bakłażan
    3 duże pomidory

    Przygotowanie:

    Na rozgrzanej patelni usmaż na oliwie czosnek następnie dodaj pomidory w puszcze, bazylię, zioła prowansalskie, chili, sól i pieprz do smaku. Gotowy sos rozsmaruj w naczyniu do zapiekania. Warzywa pokrój w plastry i układaj na przemian każde z nim w naczyniu. Warzywa możesz posmarować oliwą, ponieważ da to piękny złocisty kolor. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Na koniec posyp danie świeżą bazylią. Smacznego !

    szydlobarbara@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu gratuluję wygranej i czekam na maila z danymi do wysyłki nagrody.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Nie ma to jak francuski klasyk czyli creme brulle - jedliśmy wersję o smaku kasztanowym - niebo w gębie ale ostatnio jesteśmy fanami wołowiny bourguignon - to jest teraz nasze ulubione danie i wszystkim smakuje :)

    Składniki:
    - 500 g wołowiny - karkówki
    - 100 g boczku wędzonego
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 2 łyżki masła
    - 2 marchewki
    - 200 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 4 szalotki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 250 ml bulionu wołowego
    - 250 ml czerwonego wytrawnego wina
    - 2 liście laurowe
    - 3 gałązki natki pietruszki
    - 2 gałązki rozmarynu
    - 1 łyżeczka suszonego tymianku
    Składniki na 2 porcje.
    W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni wykładamy go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodajemy drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażamy z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina nam się zrumieni wyciągamy z garnka do miseczki.
    Następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem ok. 5 minut. Dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypujemy mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kolejne 5 minut. Teraz wlewamy bulion i wino, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy.
    Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy mięso, boczek, posiekane zioła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekamy przez ok. 1-1,5 godz. Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
    W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażamy szalotki (jeżeli są małe podsmażamy w całości natomiast większe kroimy na połówki). Dodajemy pieczarki - najlepiej kupić jak najmniejsze pieczarki aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to kroimy je na większe kawałki i podsmażamy aż się zarumienią.
    Jak wołowinę mamy gotową to dodajemy pieczarki z szalotkami, mieszamy i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką :)
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Clafoutis z czereśniami

    Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm)



    Ciasto:

    2 duże jajka

    1/3 szkl cukru

    szczypta soli

    200 g jogurtu naturalnego

    2 łyżki wiśniówki

    100 g mąki pszennej tortowej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Dodatkowo:

    masło i kasza manna do formy

    400 g czereśni, odpestkowanych

    cukier puder do oprószenia





    Przygotowanie:



    Formę o średnicy 23 cm (lub mniejszą, wtedy ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i posypać kasza manną. Czereśnie umyć, wydrylować z pestek i ułożyć w formie.



    Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do jasności i puszystości. Następnie dodać jogurt oraz wiśniówkę i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż do połączenia składników.



    Gotowe ciasto wylać na czereśnie w formie, wyrównując szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut, aż Clafoutis lekko się zarumieni.



    Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło, np. w towarzystwie lodów. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za nadesłanie wszystkich zgłoszeń.
    Jak zawsze spisujecie się na medal, gdyż wszystkie przepisy są bardzo apetyczne. Niestety jak to zawsze bywa w konkursach, wygrać może tylko jedna osoba.
    Przepis, który otrzyma książkę to Ratatouille nadesłany przez Panią Barbarę.
    Gratuluję i czekam na informację z danymi do wysyłki.

    Pozdrawiam Was Kochani :)

    OdpowiedzUsuń