wtorek, 19 maja 2015

Zielone placuszki z cukinią






Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się znowu szaleństwa w kuchni z lekkimi daniami. Dzisiaj bardzo zielone placuszki, możecie je usmażyć tradycyjnie albo upiec je w piekarniku wtedy dodatkowo będą fit :P

Składniki:
2 duże cukinie
3 dymki, posiekane
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
4 ząbki czosnku
0,5 szklanki maki razowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na dużej tarce dodać posiekaną dymkę, pietruszkę, szczypiorek i koper. Następnie dodajemy sprasowany czosnek mąkę i jajko. wszystko dobrze mieszamy. Smażymy na oleju na złocisty kolor z obu stron albo pieczemy w 200 C przez 15 minut. 

Placuszki najlepiej smakują z sosem czosnkowym bądź jogurtem greckim.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super placuszki. Uwielbiam cukinie i caly ten zestaw zieleniny:-P. Koniecznie musze je zrobic:-).

    OdpowiedzUsuń