wtorek, 26 maja 2015

Zakręcona babka budyniowa z migdałami


Na pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam.

Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom! 

drobny upominek możecie znaleźć tutaj 


Składniki:
ciasto
50 g drożdży
30 g cukru trzcinowego
540 g mąki
200 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
75 ml oleju
masło i bułka tarta do formy


masa budyniowa

2 budynie o smaku śmietankowym
3 szklanki mleka
jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego
100 g rodzynek
100 g migdałów ciętych

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj



Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.
W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka i rozpuść cukier, w pozostałym mleku wymieszaj budyń i wlej do rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia. 
Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą

Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz.

Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.


Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut.


Dla dekoracji oprósz babkę cukrem pudrem lub lukrem


Smacznego!




2 komentarze:

  1. Wygląda nieziemsko, już jest w piecu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na informację zwrotną 😁 Mam nadzieję, że będzie smakowało

      Usuń