poniedziałek, 4 maja 2015

Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami






Chlebek cytrynowy jest pełen aromatów i smaków, do tego jest bardzo wilgotny, wręcz idealny do mleka albo kawy. Nie patrzcie na kalorie, jak raz przygotujecie cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :)


Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki mleka
szczypta soli

lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 krople ekstraktu migdałowego 
odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty

10 prażonych migdałów do oprószenia 



Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę do chleba wyłożoną papierem pergaminowym.
Wszystkie składniki suche zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia.

Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Genialny:) robiłam z dwóch porcji na kwadratowej blaszce wyszedł cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny,rewelacja, paluchy lizać. Prosty aczkolwiek nie prostacki, z nutką poezji!!!

    OdpowiedzUsuń