Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami
Chlebek cytrynowy jest pełen aromatów i smaków, do tego jest bardzo wilgotny, wręcz idealny do mleka albo kawy. Nie patrzcie na kalorie, jak raz przygotujecie cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :)
Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 krople ekstraktu migdałowego
odrobina wody, jak lukier będzie za gęsty
10 prażonych migdałów do oprószenia
Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na 170 C i przygotuj formę do chleba wyłożoną papierem pergaminowym.
Wszystkie składniki suche zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia.
Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier puder. Mieszaj, aż konsystencja będzie idealna, jak lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Lukrem polej ciasto i posyp prażonymi migdałami.
Smacznego!
Mniam wspaniały :-)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńGenialny:) robiłam z dwóch porcji na kwadratowej blaszce wyszedł cudny:)
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
UsuńSmaczny,rewelacja, paluchy lizać. Prosty aczkolwiek nie prostacki, z nutką poezji!!!
OdpowiedzUsuń