Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną
Takie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana.
Składniki:
2 duże bakłażany
100 g serka typu Philadelfia
200 g mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
sól i tabasco do smaku
odrobina oleju kokosowego do smażenia
sos
100 ml jogurtu greckiego
2 łyżki mleka kokosowego
2 garści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
bakłażan myjemy i tniemy w cienkie paski wzdłuż ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20 minut.
W tym czasie w blenderze miksujemy bazylię z mlekiem kokosowym i jogurtem, doprawiamy.
Upieczone bakłażany polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz