środa, 6 maja 2015

Grillowane bakłażany z sosem bazyliowym i wołowiną


Takie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. 


Składniki:
2 duże bakłażany
100 g serka typu Philadelfia 
200 g mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
sól i tabasco do smaku
odrobina oleju kokosowego do smażenia

sos
100 ml jogurtu greckiego
2 łyżki mleka kokosowego 
2 garści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
bakłażan myjemy i tniemy w cienkie paski wzdłuż  ok 0,5 cm osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Na oddzielnej patelni smażymy na oleju kokosowym mięso, dodajemy sprasowany czosnek i doprawiamy do smaku na ostro. Z grillowane bakłażany smarujemy serkiem następnie układamy farsz i zwijamy w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w formie do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20 minut.

W tym czasie w blenderze miksujemy bazylię z mlekiem kokosowym i jogurtem, doprawiamy.

Upieczone bakłażany polewamy sosem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz