Mus z gorzkiej czekolady z malinami
Słodyczy nigdy nie za wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości. Dzisiejszą propozycją jest mus z gorzkiej czekolady słodzony ksylitolem.
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej 78%
300 ml śmietany 30%
2 żółtka
2 łyżki mleka
300 g malin
100 g ksylitolu
Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Maliny miksujemy z ksylitolem i przelewamy do 4 miseczek (użyłam słoiczków). W misce ubijamy śmietanę na sztywną pianę, w osobnej miseczce ubijamy żółtka. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy czekoladę, następnie łączymy z ubitymi żółtkami. Wszystko delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną. Mus czekoladowy przelewamy na wcześniej przygotowane maliny - słoiczki wstawiamy do lodówki na 1h przed podaniem. Mus możemy udekorować np startą czekoladą i świeżymi malinami albo mięta.
Smacznego!
Kasia nie bądź taka :-) podziel się. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo 😁 zapraszam na kawę i deser
UsuńWow, wygląda fenomenalnie. Muszę się skusić! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńto dopiero musi smakować :) mniam
OdpowiedzUsuń