czwartek, 14 maja 2015

Mus z gorzkiej czekolady z malinami


Słodyczy nigdy nie za wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości.  Dzisiejszą propozycją jest mus z gorzkiej czekolady słodzony ksylitolem.

Składniki:
200 g czekolady gorzkiej 78%
300 ml śmietany 30%
2 żółtka
2 łyżki mleka

300 g malin
100 g ksylitolu

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj


Przygotowanie:
Maliny miksujemy z ksylitolem i przelewamy do 4 miseczek (użyłam słoiczków). W misce ubijamy śmietanę na sztywną pianę, w osobnej miseczce ubijamy żółtka. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy czekoladę, następnie łączymy z ubitymi żółtkami. Wszystko delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną. Mus czekoladowy przelewamy na wcześniej przygotowane maliny - słoiczki wstawiamy do lodówki na 1h przed podaniem. Mus możemy udekorować np startą czekoladą i świeżymi malinami albo mięta.  



Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Kasia nie bądź taka :-) podziel się. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obowiązkowo 😁 zapraszam na kawę i deser

      Usuń
  2. Wow, wygląda fenomenalnie. Muszę się skusić! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to dopiero musi smakować :) mniam

    OdpowiedzUsuń