czwartek, 21 maja 2015

Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami




Ochh uwielbiam takie desery. Ten można zaliczyć do tych, które uwielbiam najbardziej. Truskawki zaczynają swój sezon, a ja będę używać ich do rozpieszczenia naszych podniebień. Placki korzenne, są bardzo prostym przepisem, a składniki zazwyczaj są w naszych domach. Jako świetnym uzupełnieniem jest bita śmietana i truskawki, jednak możecie użyć innych owoców np. borówek, malin, czy jeżyn. 

Składniki:
80 g mąki razowej
40 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
2 jajka
250 ml mleka

dodatkowo
100 g świeżych truskawek
200 ml śmietany 36% 
40 g cukru pudru

Wszystkie składniki znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć na delikatnie tłustej patelni z obu stron, aż placki ładnie się zarumienią. 

Z porcji wychodzi ok 10-15 placków

Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Następnie smarujemy nią placuszki, układając do środka truskawki. Placuszki zawijamy i gotowe :)


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Zrobiłam sie az głodna :( cudownie to wyglada :(
    http://onlydreams8.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam naleśniki a Twoje Kasiu wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń