Szybkie i tanie faworki

 
Przepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze


Składnik: 
ciasto
1,5 szklanki mąki
4 żółtka
2,5 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu lub octu

1 l oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagnieść, tak aby powstało ciasto, ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki).
  2.  Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i  rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. 
  3. Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki.
  4.  Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły.
  5. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C  z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią. 
  6. Usmażone faworki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłoną nadmiar tłuszczu. 
  7. Oprószamy cukrem pudrem.
Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty