Szybkie i tanie faworki
Przepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze
Składnik:
ciasto
1,5 szklanki mąki
4 żółtka
2,5 łyżki śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka spirytusu lub octu
1 l oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia
- Wszystkie składniki zagnieść, tak aby powstało ciasto, ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki).
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę.
- Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki.
- Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły.
- Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 180 C z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią.
- Usmażone faworki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz