Bułki poznańskie

 


To jest bardzo stary przepis, być może już gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię.

Porcja 8 bułek

Składniki:
20 g suchych drożdży
170 ml letniego mleka
140 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej 

Przygotowanie:
  1. W większej misce skrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mleko.
  2. Zamieszaj i przykryj na 5 minut.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
  4. Wyrobione ciast zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 60 minut.
  5. Ciasto przemieszaj i uformuj wałek.
  6. Wałek ciasta potnij na 8 równych części.
  7. Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym.
  8. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze.
  9. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża).
  10. Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje).
  11. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C.
  12. Bułki piecz około 20 minut 


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych


Komentarze

Popularne posty