Bułki poznańskie
To jest bardzo stary przepis, być może już gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo prosty i jest mało mycia, za to go bardzo lubię.
Porcja 8 bułek
Składniki:
20 g suchych drożdży
170 ml letniego mleka
140 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej
Przygotowanie:
- W większej misce skrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mleko.
- Zamieszaj i przykryj na 5 minut.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
- Wyrobione ciast zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 60 minut.
- Ciasto przemieszaj i uformuj wałek.
- Wałek ciasta potnij na 8 równych części.
- Przygotuj duża blachę i wyłóż ją papierem pergaminowym.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze.
- Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża).
- Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje).
- W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C.
- Bułki piecz około 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz