Racuchy z karmelizowanym jabłkiem
Dzień dobry, może nie jest to przepis Fit, ale za to jaki pyszny. Przyznam, że wszystko co jest kuszące i słodkie ma sporo kalorii. jednak nie dajmy się zwariować, czasami takie rarytasy są na potrzebne. Dziś wjeżdżają szybkie racuchy z karmelizowanym jabłkiem. Raz, że wyglądają jak wykwintne danie, a dwa w smaku są petardą.
Składniki:
600 g jabłek (obrane, bez gniazd i startych na drobnych oczkach)
3 jajka
szczypta soli
450g mleka
30g cukru
380g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
karmelizowane jabłko
3 jabłka
4 łyżki cukru
łyżka masła
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Do większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera).
- Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
- Masa gotowa!
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości.
- Smaż na złocisty kolor.
Karmelizowanie jabłka
- Jabłka obrać i usunąć część nasienną.
- Pokroić na pół i jeszcze raz na pół, a potem w cienkie plastry.
- Patelnię rozgrzej, dodaj masło i podsmażaj jabłka z cukrem.
- Cały czas mieszaj, aż jabłka się skartelizują.
- Gotowe jabłka połóż na plackach.
Idealna opcja na smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuń