Racuchy z karmelizowanym jabłkiem


Dzień dobry, może nie jest to przepis Fit, ale za to jaki pyszny. Przyznam, że wszystko co jest kuszące i słodkie ma sporo kalorii. jednak nie dajmy się zwariować, czasami takie rarytasy są na potrzebne. Dziś wjeżdżają szybkie racuchy z karmelizowanym jabłkiem. Raz, że wyglądają jak wykwintne danie, a dwa w smaku są petardą.

Składniki:
600 g jabłek (obrane, bez gniazd i startych na drobnych oczkach) 
3 jajka
szczypta soli 
450g mleka
30g cukru 
380g mąki pszennej 
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu 
olej do smażenia

karmelizowane jabłko
3 jabłka
4 łyżki cukru
łyżka masła

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
  3. Do większej miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, żółtka, mleko i wszystko dobrze wymieszać (najlepiej użyć miksera).
  4. Do masy dodać wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać.
  5. Na koniec dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
  6. Masa gotowa!
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  8. Łyżką nabieraj porcje masy i układaj na patelni w dowolnej wielkości.
  9. Smaż na złocisty kolor.
Karmelizowanie jabłka
  1. Jabłka obrać i usunąć część nasienną.
  2. Pokroić na pół i jeszcze raz na pół, a potem w cienkie plastry.
  3. Patelnię rozgrzej, dodaj masło i podsmażaj jabłka z cukrem.
  4. Cały czas mieszaj, aż jabłka się skartelizują.
  5. Gotowe jabłka połóż na plackach.
Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty