Ciasteczka marchewkowe z jabłkiem
Mamy karnawał i zbliżający się tłusty czwartek, ale dziś będzie lekko i bez tłuszczu. Miękkie marchewkowe ciasteczka z jabłkiem, do tego oczywiście mój ulubiony cukier puder cynamonowy.
Składniki:
ciasto
350 g startej odsączonej marchewki
250 g mąki pszennej (dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru
130 g zimnego masła
nadzienie
3 duże jabłka
sok z połowy cytryny
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne.
- Jabłka pokrój na ósemki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny.
- Na stolnicy umieść składniki na ciasto i ugnieć.
- Ciasto podziel na 4 części i każdą osobno rozwałkuj na kwadrat o grubości ok 3 mm i podziel na mniejsze kwadraciki ok 5 cm x 5 cm.
- Na środek kwadracika umieść kawałek jabłka i złącz naprzeciwległe brzegi ciasta.
- Tak powstałe ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 20-25 minut.
- Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz