Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową
O kochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała.
Blacha 30 cm x 35 cm
Składniki:
ciasto
400 g maki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 sera ricotta
2 jajka
80 g oleju
1 łyżeczka soli
masa
200 g startego sera gouda
400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół)
200 g fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku
2 cebule
150 g sera ricotta
100 g jogurtu naturalnego
4 jajka
łyżeczka soli i pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oleju
Przygotowanie:
ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć.
- Wyłóż blachę papierem pergaminowym.
- Ciasto rozwałkuj i dopasuj do blachy.
- Wyłóż nim blachę oraz ścianki.
masa
- Cebulę i czosnek posiekaj i na rozgrzanej patelni na oleju podsmaż na złocisty kolor.
- W misce umieść jajka, jogurt i serek ricotta wszystko rozbełtaj.
- Dodaj przyprawy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem i ser gouda.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Na blasze z ciastem ułóż brukselkę i fasolkę szparagową.
- Wszystko zalej masą.
- Placek piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 30 minut.
Placek super smakuje na ciepło jednak świetnie sprawdza się jako przekąska na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz