Serowy placek z brukselką i fasolką szparagową



O kochani muszę się przyznać, że nie przepadam za brukselką. Biedna tak leżała w mojej lodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała.

Blacha 30 cm x 35 cm

Składniki:
ciasto
400 g maki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 sera ricotta
2 jajka
80 g oleju
1 łyżeczka soli

masa
200 g startego sera gouda
400 g brukselki (obranej i przekrojonej na pół)
200 g fasolki szparagowej
1 ząbek czosnku 
2 cebule
150 g sera ricotta
100 g jogurtu naturalnego
4 jajka
łyżeczka soli i pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
łyżka oleju

Przygotowanie:
ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć.
  2. Wyłóż blachę papierem pergaminowym.
  3. Ciasto rozwałkuj i dopasuj do blachy.
  4. Wyłóż nim blachę oraz ścianki. 
masa
  1. Cebulę i czosnek posiekaj i na rozgrzanej patelni na oleju podsmaż na złocisty kolor.
  2.  W misce umieść jajka, jogurt i serek ricotta wszystko rozbełtaj.
  3. Dodaj przyprawy wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem i ser gouda. 
  4. Wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Na blasze z ciastem ułóż brukselkę i fasolkę szparagową.
  6. Wszystko zalej masą.
  7. Placek piecz w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 30 minut.

Placek super smakuje na ciepło jednak świetnie sprawdza się jako przekąska na zimno. 



 Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



 

Komentarze

Popularne posty