Czerwone gofry na maślance i mące migdałowej
A może Walentynkowe śniadanie do łóżka. Mimo, że miłość powinniśmy sobie okazywać codziennie, nie tylko od święta, to i tak lubię święto zakochanych. Ja poproszę śniadanie do łóżka :)
podpowiedź - szklanka 250 ml
Składniki:
2 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
4 łyżki miękkiego masła
1 1/3 szklanki maślanki
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli - odstaw.
- Do żółtek dodaj mokre składniki i ubij je za pomocą robota kuchennego.
- Cały czas ubijając dodaj suche składniki .
- Do gotowej masy dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą silikonowej łopatki.
- Gofrownice natłuść olejem i smaż gofry na złocisty kolor.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem i świeżymi malinami.
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz