Czerwone gofry na maślance i mące migdałowej



A może Walentynkowe śniadanie do łóżka. Mimo, że miłość powinniśmy sobie okazywać codziennie, nie tylko od święta, to i tak lubię święto zakochanych. Ja poproszę śniadanie do łóżka :)

 podpowiedź - szklanka 250 ml 


Składniki:

2 szklanki mąki migdałowej

1/4 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego 

4 łyżki miękkiego masła

1 1/3 szklanki maślanki 

2 jajka

szczypta soli


Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli - odstaw.
  3. Do żółtek dodaj mokre składniki i ubij je za pomocą robota kuchennego.
  4. Cały czas ubijając dodaj suche składniki .
  5. Do gotowej masy dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą silikonowej łopatki.
  6. Gofrownice natłuść olejem i smaż gofry na złocisty kolor.
  7. Podawaj oprószone cukrem pudrem i świeżymi malinami. 




 Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



Komentarze

Popularne posty