Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami




Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko.

Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. 

To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby są podstawą wielu diet sportowych, diet osób z chorobami krążenia, diet niskokalorycznych, a także wszystkich dbających o zdrowie. 

Z powodu zwiększającego się popytu na białe ryby połowy tych ryb muszą być ściśle kontrolowane, aby ich zasoby pozostały w równowadze. Aby nie zabrakło ich dla naszych dzieci i naszych wnuków!


Dzisiejsza propozycja obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. A co najważniejsze, jest bardzo szybka w przygotowaniu.

porcja na 2 osoby

Składniki:
300 g filetu z dorsza 
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 łyżka oleju
1 liść pora (zielony)
płat ciasta francuskiego
połowa serka typu philadelphia
pół dużej cukinii
sól i pieprz do smaku

dodatkowo
ćwiartki cytryny do skropienia 

Przygotowanie:
  1. Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki.
  2. Dopraw je delikatnie solą i pieprzem.
  3. Liść pora myjemy i przecinamy wzdłuż tak aby powstały wstążki. 
  4. Wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby por był bardzo elastyczny.
  5. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na bardzo cienkie paski (zapałki) długość ok 4 cm.
  6. Następnie na rozgrzanej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy marchewkę z pietruszką przez minutę, tak aby lekko zmiękła, ale nie straciła jędrności.
  7. Na filety dorsza układamy podsmażoną marchewkę i pietruszkę.
  8. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda.
  9. Umieszczamy gniazda w naczyniu do pieczenia.
  10. Odstawiamy.
Różyczki:
  1. Cukinię tniemy na bardzo cienkie plastry.
  2. Ciasto przecinamy wzdłuż na 4 długie paski.
  3. Ciasto smarujemy serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
  4. Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie nachodziły.
  5. Ciasto zwijamy w różyczki.
  6. Wkładamy je do kokilek (można dno kokilki wyłożyć papierem pergaminowym).

Pieczemy:
  1. Rozgrzewamy piekarnik na 200C.
  2. Wstawiamy do pieczenia kokilki z różyczkami i pieczemy przez 6 minut.
  3. Do pieczących się różyczek dostawiamy gniazda z dorsza.
  4. Wszystko jeszcze razem pieczemy przez 20 minut.
  5. Gotowe gniazda po upieczeniu skrapiamy świeżym sokiem z cytryny.

Smacznego!

Kupuj mądrze i wybieraj odpowiedzialnie ryby na sklepowej półce czy chłodziarce z niebieskim certyfikatem MSCPolska 


 Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych




Komentarze

Popularne posty