Czerwony sernik Walentynkowy
Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na Walentynkowe ciasto, to podsyłam prosty przepis na czerwony sernik. Słodki i puszysty.
Forma tortowa średnica 23 cm
Składniki:
Spód
200 g ciasteczek Oreo (bez białego środka)
80 g roztopionego masła
Masa serowa
4 łyżki wody
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
700 g twarogu (używam półtłusty)
100 g cukru
400 g mleka skondensowanego słodzonego
100 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
4 jajka
łyżeczka barwnika spożywczego w proszku
Do dekoracji
250 ml śmietany 30%
śmietanfix
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Spód
- Rozgrzej piekarnik na 180 C.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
- Ciasteczka Oreo zmiksuj, dodaj masło i wymieszaj.
- Mieszanką wyłóż spód tortownicy.
- Spód piecz przez 10 minut.
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Masa serowa
- W oddzielnej misce wymieszaj wodę i skrobię ziemniaczaną na gładką masę - odstaw.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę.
- W oddzielnej misce ucieraj ser na gładką masę.
- Dodaj żółtka oraz cukier puder.
- Cały czas mieszając stopniowo dodawaj śmietanę, mleko skondensowane, sok z cytryny i barwnik oraz mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.
- Do gotowej masy dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie przemieszaj za pomocą sylikonowej łyżki.
- Gotową masę przelej na wcześniej upieczony spód.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40 minut.
- Ciasto odstaw do ostygnięcia (nie przejmuj się środek będzie nadal się kołysał i tak powinno być).
- Ostudzone ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
Dekoracja
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz