Walentynkowe serduszka buraczane



Walentynki są dniem miłości, być może trochę sztucznej, trochę na pokaz. Tak naprawdę kochajmy się codziennie i codziennie okazujmy innym dużo miłości. Mimo wszystko każdy z nas lubi 14 lutego :) Chcę się z Wami podzielić świetnym przepisem na romantyczną kolację, bo przecież nie każdy wychodzi do kina czy restauracji. Większość z Was spędza ten wieczór w domu przy winie, do tego świetnym uzupełnieniem będą  pierożki buraczane. Nie są bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny.

Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych

Składniki:

ok 300 g buraków z których przygotujemy puree

ciasto
150 g puree z buraków 
300 g mąki 
1 jajko
sól i pieprz do smaku

farsz
100 g puree z buraków
100 g serka ricotta
60 g startego parmezanu
ok 2 łyżeczek drobno posiekanego kopru
2 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku

dodatkowo
1 łyżka octu do gotujących się buraków
starty parmezan do posypania serduszek po ugotowaniu

Coś na walentynki znajdziemy tutaj  

Przygotowanie:
Buraki gotujemy w wodzie z octem ok 1h tak aby były bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto
Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego serduszka.

farsz
Wszystkie  składniki łączymy ze sobą na gładką masę i doprawiamy do smaku. 

Na serduszko nakładamy ok 0,5 łyżeczki farszu, przykrywając drugim serduszkiem. Brzegi dobrze dociskamy małym widelczykiem i odkładamy na czystą ściereczkę. Serduszka można zamrozić :)

Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie ok 4 minut. Podajemy ze startym parmezanem 











Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty