wtorek, 17 lutego 2015

Frittata bazyliowa z pieczarkami i szynką parmeńską



W zabieganym tygodniu pamiętajmy o zdrowym jedzeniu. Taka frittata świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczna i bardzo pożywna, a co najważniejsze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dużo osób lubi omlety, jednak ciężko je przerzucić, a z taką frittata każdy sobie poradzi - nie ma tutaj przerzucania!
  
Składniki:
4 jajka
3 plastry szynki parmeńskiej
6 średnich pieczarek
20 świeżych liści Bazyli
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 szklanki mleka
2 żabki czosnku
sól i pieprz do smaku

Wszystko w fajnych cenach znajdziecie tutaj 



Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik na 180 C
W dużej misce wymieszamy dobrze jajka, mleko, tymianek, oregano i sól z pieprzem. Na patelni podsmażamy delikatnie szynkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczną i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Smażymy ok 3-4 minut. Następnie patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10-15 minut. Zapieczoną frittatę przekładamy na talerzyk.




Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym całą .... Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😊 na śniadanie jak znalazł

      Usuń