poniedziałek, 9 lutego 2015

Muffiny piwosza - wytrawne muffiny z morelami i orzechami





Świetna przystawka albo przekąska na udaną imprezę. Moi znajomi nazywają je muffinami piwosza, są słodkie i słone czyli smaki, które na imprezie są upragnionymi. Dlatego zazwyczaj goszczą u mnie na stole z przystawkami. Dodatkowo bardzo ładnie się prezentują, ciasto wycinam foremką w kształcie kwiatka i nadziewam pysznościami. Koniecznie musicie spróbować! 

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego ( używam gotowego i tez jest świetne)
50 g suszonych moreli
50 g orzechów włoskich
20 g szynki parmeńskiej 
2 jajka
70 ml śmietany 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ok 30 g startego sera cheddar

Kupujcie produkty taniej - znajdziecie je tutaj  :)

Porcja ok 10 muffin



Przygotowanie:
Formę do muffin smarujemy tłuszczem albo wykładamy papierem pergaminowym (oczywiście wycinamy kwadraciki) Z ciasta francuskiego wycinamy kwiatki i wykładamy spód formy od muffin. Morele i orzechy siekamy, tniemy drobno szynkę parmeńską i wszystko mieszamy. Wypełniamy farszem foremki tak aby było po równo w każdej. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy, wszystko dobrze mieszamy i zalewamy muffiny następnie posypujemy serem.

Pieczemy w 190 C przez 20-30 minut. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz