niedziela, 1 lutego 2015

Pączki z jabłkami





Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe smaki. Puszyste i z dużą ilością jabłek - pychota. 

Składniki:
70 ml ciepłego mleka
300 g mąki
50 g świeżych drożdży
50 g cukry trzcinowego
40 g margaryny
1 jajko
1 łyżeczka spirytusu lub octu  
szczypta soli
 2 duże jabłka

cukier puder do oprószenia

ok 1 l oleju do smażenia

Pamiętajcie o kupowaniu produktów w niższych cenach :) 



Porcja ok 20 pączków



Przygotowanie:
W misce skruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną mąki, dodać 20 ml mleka i zamieszać roszczyn - zostawić na 20-30 min. Dodać pozostałe mleko, mąkę, cukier, rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, spirytus i jajko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem aby ciasto zwiększyło swoją objętość. W między czasie obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd i tniemy na małą kosteczkę, łączymy z ciastem i formujemy kulki, które układamy na czystej ściereczce i pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut aby wyrosły. 
Smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 175 C, 2 minuty pod przykryciem z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej strony bez przykrycia.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mniam pysznie wyglądają. Takie z jabłuszkiem, oj schrupałabym. Smakowitości "D

    OdpowiedzUsuń
  2. Są wystrzałowe! .... po spojrzeniu na zdjęcie pomyślałam " coś mi przypominają", ale nie wiem niestety co ... tak czy inaczej, mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, z jabłkami muszą być wyśmienite! :)

    OdpowiedzUsuń