Gulasz z dzika



Dziczyzna jest pyszna! Ostatnio jest bardzo modna  więc mamy okazję spróbować ją w różnych restauracjach ale również możemy kupić ją w dobrych sklepach. Dostępna jest dla wszystkich, nie tylko myśliwych. Ja akurat dostałam dzika od znajomego więc trochę się popiszę i podzielę się świetnym przepisem. Możecie taki gulasz zrobić na bardzo wykwintny obiad i na pewno będzie to wasze popisowe danie.  W brew pozorom przygotowanie jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :) 

Porcja: 4-6 osób 
Składniki:
1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki)
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 seler
 200 g pieczarek
50 g suszonych grzybów
1 pietruszka
1 czerwona papryka
20 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki przecieru pomidorowego
pęczek świeżej pietruszki
4 liście laurowe
4 suszone owoce jałowca 
3 ziela angielskie
1 łyżka tymianku
0,7 l butelki wina półsłodkiego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku

smalec gęsi do smażenia

Wszystko znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki wina z wyciśniętym czosnkiem, następnie przelewamy do garnka i na wolnym ogniu dusimy ok 20 minut, dodajemy liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku. Prawda, że samo się robi :)



Smacznego!



Komentarze

  1. Nie ma nic lepszego od dobrego kawałka dziczyzny. Od jakiegoś czasu jestem zafascynowany tym miejscem a i coraz więcej sklepów wprowadza je w swojej sprzedaży czym mięso te coraz częściej pojawia się na naszych stolach, a przecież w kuchni staropolskiej była podstawowym składnikiem. Wypróbowałem Pani przepis, ponieważ byłem ciekawy i w 100% polecam dla wszystkich moich przyjaciół a w mojej rodzinie wpisał się na stałe i jeszcze nie raz zagości na stole .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a ja mam pytanko; co z śliwka? Po kroić? W całości? No i pytanie kiedy? Co z zieloną pietruszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja śliwki wrzucam w całości ale mogą być pokrojone dodaję razem z warzywami i wtedy dodaję posiekaną pietruszkę 😊

      Usuń
  3. Kupiłam wczoraj gulasz z dzika, w Biedronce. Właśnie go otworzyłam, zaczęłam myć, i myślałam że zwymiotuję. Śmierdzi jakby ktoś tam ***** :( :( Mięso nie jest po terminie. MASAKRA. Tanie nie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej nie jest dobre miejsce aby kupić świeżą dziczyznę. Dziczyzna ma swój zapach ale na pewno nie powinno śmierdzieć. Koniecznie kup świeże mięso w dobrym sklepie i w tedy spróbuj :)

      Usuń
    2. Mysle ze ten wpis o smierdzeniu to jakies nowe pokolenie pisze . Im smierdzi nawet smalec domowy a za to zajadają sie totalnym syfem z Mc Donald's . Nigdy tego nie zrozumiem ale moze to kwestia przyzwyczajen w dziecinstwie? Juz sam nie wiem .
      Wolą syntetyczne rzeczywiscie smierdzące rzeczy . A dzik jak kazda dziczyzna ma swoj zapach i smak

      Usuń
  4. Jakie to smaczne! Jestem myśliwym i często mogę mieć świeżą dziczyznę. Tego dziczka strzeliłem pod koniec sierpnia i udziec z niego czekał w zamrażarce aż do listopada, ale to dobrze bo mięso odpowiednio skruszało. Znalazłem Pani przepis i stwierdziłem, że jest dość prosty i dam radę.Efekt jest naprawdę wspaniały.
    Ugotowałem pyszny gulasz z jedną modyfikacją (dodałem kilka pokrojonych ostrych papryczek czereśniowych)i razem z plackami ziemniaczanymi i odrobina kwaśnej śmietany powstał wspaniały obiad.
    Bardzo dziękuje i wszystkim polecam.
    DARZ BÓR

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako że pierwszy raz będę przygotowywać dzika (mam łopatkę; dzik upolowany wczoraj), chciałam zapytać o wino: lepiej białe czy czerwone?
    Czy powinnam zamarynować wcześniej? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, bo przepis brzmi zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsa nie marynujemy wcześniej, wino półsłodkie czerwone 😉 życzę miłego gotowania

      Usuń
  6. Cudowne danie !!!!! Właśnie zjedliśmy i cała rodzina jest zachwycona. Gratuluję talentu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe goto, ktore sklonilo mnie jako nemroda w kuchni do pichcenia po nielekkim tygodniu.. Wyglada apetycznie, moje wyjdzie smaczniejsze 😉, tzn wg gustu :P Pozdrawiam I dzieki za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszło i smakowało :) No i było lepsze hihi. Polecam się i pozdrawiam

      Usuń
  8. Dlaczego półsłodkie wino??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego półsłodkie? Otóż próbowałam z innymi rodzajami wina i zdecydowanie w tym gulaszu najlepiej sprawdza się półsłodkie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty