Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach
Składniki :
1 kg udźca wołowego
300 ml piwa jasnego typu Pils
2 łyżki miodu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżeczka majeranku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie :
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę.
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką przypraw, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24 h.
Mięso wyjmujemy 40 min przed pieczeniem. Piwo mieszamy z miodem. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy mięso po czym zalewamy mieszanką piwną.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ).
Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz