wtorek, 31 stycznia 2017

Udziec wołowy wolno pieczony w aromatycznych ziołach

Dzisiaj na obiad serwuję udziec wołowy pieczony w aromatycznych ziołach. Na ciepło zjadamy z ziemniaczkami i Wasza ulubioną surówką, a na zimno świetnie nadaje się na kanapki.


Składniki :
1 kg udźca wołowego
300 ml piwa jasnego typu Pils
2 łyżki miodu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżeczka majeranku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie :
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą dodając oliwę i wyrabiając mieszankę na jednolitą masę. 

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy dokładnie mieszanką przypraw, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na 24 h.

Mięso wyjmujemy 40 min przed pieczeniem. Piwo mieszamy z miodem. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wkładamy mięso po czym zalewamy mieszanką piwną. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ).

Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz