Tort czekoladowo dyniowy
Dobrej jakości dynie w sklepie możecie dostać prawie cały rok. Mi właśnie udało się zgarnąć taki diamencik, z którego przygotowałam przepyszną zupę krem i jeszcze deser. Co prawda upiekłam tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi.
Składniki:
biszkopt czekoladowy:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
mus dyniowy:
1 szklanka puree dyniowego (200 g dyni pieczemy pieczemy 180 C około 40 minut następnie miąższ blendujemy)
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 szklanki śmietany 30%
ganasz czekoladowy:
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
2 łyżki śmietany 30%
do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan
Przygotowanie:
biszkopt czekoladowy
ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w 180C przez 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Biszkopt odstaw do ostygnięcia i nie wyciągaj go z tortownicy.
mus dyniowy
puree dyniowe,cukier, śmietanę, cynamon i imbir połącz ze sobą za pomocą blendera. Następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę w gorącej wodzie i mieszaj, aż mus zacznie powoli gęstnieć. Mus wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na 1h.
ganasz czekoladowy
w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę, ganaszem polej tort i udekoruj orzechami, następnie wstaw do lodówki jeszcze na 1h.
Smacznego!
Oj, to zdecydowanie coś dla mnie; uwielbiam wszystko, co z dynią! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor musu ! Jakiej dyni użyłaś ?
OdpowiedzUsuńUżyłam Hokkaido jest świetna do deserów i zup 😉
Usuń