czwartek, 5 stycznia 2017

Filet mignon podany ze szpinakiem

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy. 

Składniki : 
 2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy)
świeżo i grubo zmielony czarny pieprz 
sól najlepiej morska grubo mielona 
200 g baby szpinaku 
3 ząbki czosnku 
30 g masła 
oliwa z chilli

Przygotowanie :
Mięso dokładnie oczyszczamy z wszelkich błonek i tłuszczu. Osuszamy i dokładnie z dwóch stron przyprawiamy grubo zmielonym pieprzem i oliwą z chilli (ok 4 łyżek), po czym odstawiamy na mniej więcej 40 min w temperaturze pokojowej. 

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem). Układamy steki i smażymy bez przewracania około 4 min po czym przekładamy stek na drugą stronę i smażymy kolejne 4 min (stek średnio wysmażony).
Steki zdejmujemy z patelni na talerz, przykrywamy folią aluminiową, pozwalamy im odpocząć przez około 7 min. Solimy grubo mieloną solą. 

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy posiekany czosnek. Po minucie dodajemy szpinak i wszystko mieszamy około 5 min, dodajemy sól i pieprz do smaku. 

Szpinak wykładamy na talerz, a na nim układamy stek.

Smacznego!

1 komentarz: