niedziela, 22 stycznia 2017

Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą


Dziś mamy Dzień Dziadka, wczoraj Babci, a cały czas trwa karnawał. Można powiedzieć, że jest to wspaniały okres na świętowanie, spotkanie się w gronie rodzinnym i ze znajomymi. Żeby osłodzić Wam takie spotkania przygotujcie coś pysznego. 

Porcja ok 26 sztuk

Składniki: 
40 g drożdży
500 g mąki
100 g cukru
250 ml letniego mleka
1 skórka otarta z pomarańczy i cytryny 
szczypta soli 
75 g masła
2 jajka
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 

do smażenia olej ok 1 l 

Przygotowanie: 
W misce umieść trochę przesianej mąki, zrób w niej wgłębienie i umieść w nim skruszone drożdże, trochę cukru i połowę mleka. Zamieszaj i pozostaw roszczyn pod przykryciem w ciepłym miejscu przez 15 minut do wyrośnięcia.
Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne 15 minut. 
W garnku rozgrzej olej temperatura 160C , za pomocą dwóch oprószonych mąką łyżek formuj paczki i smaż na złoty kolor z obu stron. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz