środa, 25 stycznia 2017

Pstrąg zawijany w boczek



Mięso i ryba? Tak- pomieszanie smaków, które świetnie ze sobą się zgrywa. Prawda, że ciekawa propozycja? Może sami spróbujecie :)

Składniki :
2 świeże pstrągi (wypatroszone ) 
8 cienkich plastrów wędzonego boczku 
limonka 
200 g masła 
świeżo mielony pieprz 
sól morska 
mielona kolendra 



Przygotowanie : 
Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Od środka nacieramy dokładnie pieprzem, solą i zmieloną kolendrą. 

Limonkę sparzamy i jedną polówkę kroimy w cienkie plastry. Po 2 plastry wkładamy w rybę. Masło kroimy w cienkie plastry i również umieszczamy w rybie. 

Na blasze wyłożonej papierem pergaminowym rozkładamy 4 plastry boczku, a na nim pstrąga i zawijamy boczkiem rybę. To samo robimy z drugą. Z drugiej połówki limonki ścieramy skórkę i posypujemy nią pstrągi. Tak przygotowane ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy ryby do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy 20-25 min zależy od wielkości pstrąga.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz