piątek, 27 stycznia 2017

Eklerki z masą kawową


Na pewno lubicie eklery. Jednak te sklepowe nigdy nie dadzą Wam tyle radości jak te co sami przygotujecie, a dodatkowo za fatygę wynagrodzą to swoim smakiem. 

ok 15-16 eklerów


Składniki: 
ciasto
90 ml wody
90 ml mleka
40 g masła
100 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa kawowa
200 ml mleka 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 ml whisky
3 żółtka
30 g mąki pszennej
90 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
10 g masła

polewa czekoladowa
100 g czekolady deserowej
2 łyżki masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

Przygotowanie: 
ciasto
wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek na ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka się zaparzyła. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo jajka oraz proszek do pieczenia. 
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ba blachę wyłożoną papierem pergaminowym eklery o długości ok 7 cm oraz średnicy 10 mm. Eklery pieczemy  w rozgrzanym piekarniku na 180 C 20-25 minut, aż się zarumienią. Odstawiamy do ostudzenia i delikatnie przecinamy wzdłuż.

krem  
Mleko zagotowujemy w garnku z kawą. W misce ucieramy żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym, whisky. Stopniowo dodajemy mąkę i powoli dodajemy wcześniej zagotowane mleko z kawą. Całość przelewamy go garnka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Na sam koniec dodajemy masło aby masa stała się jeszcze bardziej kremowa. Odstawiamy garnek do wystygnięcia.

polewa
W kąpieli wodnej łączymy ze sobą wszystkie składniki, mieszając aż powstanie jednolita polewa.

Na dolnej części eklerków za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem, układamy górną warstwę eklera i polewamy polewą czekoladową. 
Eklery umieszczamy w lodówce :) 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Piękne :)
    Z kawowym kremem to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbimy eklerki i właśnie te robione w domu z różnymi kremami i polewami <3
    A te to po prostu istna poezja! :)

    OdpowiedzUsuń