środa, 10 sierpnia 2016

Kuleczki ziemniaczane z serem


Dzisiaj bardzo fajna przystawka, przygotowana z wczorajszego obiadu. Jeżeli ugotujecie za dużo ziemniaków i nie wiece co z nimi zrobić, koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Porcja ok 16 kulek

Składniki: 
500 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
250 g wędzonego boczku
80 g sera gouda
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej

panierka:
jajko + bułka tarta do otoczenia 
olej do smażenia  

Przygotowanie: 
Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy  z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto  nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków). 
Ser kroimy w kostkę   ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut.





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Super przekąska na imprezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że ciężko by było u mnie z kontrolą, gdyby ktoś postawił przede mną talerz z takimi kuleczkami... Pysznie się prezentują, nawet zbyt pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki + ser + cebula + boczek? serio? brzmi cudownie! zapisuje i wykorzystam przy okazji najbliższej imprezy!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale doskonałe! Uwielbiam takie przekąski :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego przepisu jeszcze nie widziałyśmy :D Ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń