Kuleczki ziemniaczane z serem
Dzisiaj bardzo fajna przystawka, przygotowana z wczorajszego obiadu. Jeżeli ugotujecie za dużo ziemniaków i nie wiece co z nimi zrobić, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Porcja ok 16 kulek
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
250 g wędzonego boczku
80 g sera gouda
3 jajka
5 łyżek mąki pszennej
panierka:
jajko + bułka tarta do otoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowane wcześniej w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy, aż powstaną skwarki, odcedzamy z tłuszczu i dodajemy do ziemniaków. Cebulę podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku i łączymy z ziemniakami. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy, jeżeli ciasto nie jest dość kleiste dodajemy jeszcze mąkę (wszystko zależy od ziemniaków).
Ser kroimy w kostkę ok 1 cm x 1 cm. Z ciasta kleimy mały placek, w środek wkładamy ser i formujemy ciasto w kulkę. Następnie otaczamy kulkę w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Kulki smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor ok 3 minut.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Super przekąska na imprezę! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ciężko by było u mnie z kontrolą, gdyby ktoś postawił przede mną talerz z takimi kuleczkami... Pysznie się prezentują, nawet zbyt pysznie... :)
OdpowiedzUsuńZiemniaki + ser + cebula + boczek? serio? brzmi cudownie! zapisuje i wykorzystam przy okazji najbliższej imprezy!!
OdpowiedzUsuńAle doskonałe! Uwielbiam takie przekąski :D
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu jeszcze nie widziałyśmy :D Ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń