wtorek, 21 czerwca 2016

Steki z tuńczyka


Dzisiaj na obiad świetna alternatywa dla steków wołowych. Jeżeli lubisz mięso, a niekoniecznie przepadasz za rybą, ten obiad Cię powali na łopatki. Ryby jeść trzeba! I koniecznie spróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz. 

Porcja dla 2 osób

Składniki: 
2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g)
oliwa
sól i pieprz

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
steki z obu stron dopraw solą i pieprzem oraz starannie wysmaruj oliwą. Odstaw na 15 minut aby przegryzły się przyprawami.
Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać. 

Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki tartej. 

Idealny obiad na upalne dni :) 



Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Świetnie zastąpią steki wołowe ;) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wołowe na pierwszym miejscu ale te zdecydowanie nie ustępują nim.

    OdpowiedzUsuń