Kotlety z selera A'la schabowy
Lubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne!
Składniki:
1 duży seler (ok 600 g)
300 g sera żółtego w plastrach
2 jajka
bułka tarta do otoczenia
sól i pieprz
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Seler zanurzamy w wodzie i gotujemy 30-40 minut, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, aż zarumienią się z obu stron.
Smacznego!
Cóż to za schabowy, ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ! CHętnie bym takiego selerowego schabowego spróbowała :D
OdpowiedzUsuńTo coś dla nas! Dla nas też kotlet mógłby nie istnieć ale mamie się nie odmawia xD
OdpowiedzUsuń